Η συγκεκριμένη σάλτσα συναγωνίζεται αντάξια την μεγάλη πρωταγωνίστρια κρέμα γάλακτος.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε και την πιπεριά. Τα τσιγαρίζουμε 1-2 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει το κρεμμύδι χρυσό χρώμα.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 3 λεπτά να εξατμιστεί.
Τέλος, προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα και τον χυμό. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με το καπάκι του και βράζουμε την σάλτσα μας για 15- 20 λεπτά. Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν υπάρχει αρκετό ζουμί, για να μην κολλήσει η σάλτσα μας, αλλιώς προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Όταν η σάλτσα μας έχει συμπυκνωθεί και έχουν βράσει τα υλικά μας είναι έτοιμη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε και άλλο αλάτι.
Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση, αλατίζουμε καλά και ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας.
Βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από τον κανονικό χρόνο βρασμού τους, γιατί θα μαγειρευτούν και στον φούρνο μαζί με την σάλτσα. Με μια πιρούνα μεταφέρουμε τα ζυμαρικά κατευθείαν από την κατσαρόλα σε βουτυρωμένο σκεύος. Προσθέτουμε και την σάλτσα. Τα αναδεύουμε ελαφρώς να πάει σάλτσα σε όλα τα μακαρόνια.
Προσθέτουμε τέλος το τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά, να λιώσει το τυρί και να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό.
Τα υλικά είναι για 2 άτομα.
Λίγα μυστικά ακόμα…
- Μπορούμε να παραλείψουμε κάποιο υλικό (μανιτάρια, πιπεριά) ή να προσθέσουμε κάποιο άλλο (αλλαντικό, βασιλικό, ρίγανη, κάππαρη, ελιές).
- Αν δεν βρίσκουμε ωραίες ώριμες ντομάτες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα ή στον τρίφτη, προσθέτοντας λίγο παραπάνω νερό στην σάλτσα μας κατά την προετοιμασία, γιατί είναι πιο συμπυκνωμένα.
Σημειώσεις
Μπορούμε να παραλείψουμε κάποιο υλικό (μανιτάρια, πιπεριά) ή να προσθέσουμε κάποιο άλλο (αλλαντικό, βασιλικό, ρίγανη, κάππαρη, ελιές).
Αν δεν βρίσκουμε ωραίες ώριμες ντομάτες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα ή στον τρίφτη, προσθέτοντας λίγο παραπάνω νερό στην σάλτσα μας κατά την προετοιμασία, γιατί είναι πιο συμπυκνωμένα.
Υλικά
- 250 γραμμάρια λιγκουίνι
- 2-3 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 1 κρεμμύδι μέτριο τριμμένο
- 1/2 κρασοπότηρο χυμό ντομάτας
- 1/2 κρασοπότηρο κρασί κόκκινο
- μανιτάρια (εγώ χρησιμοποίησα κατεψυγμένα)
- μισή πιπεριά (προαιρετικά)
- ελαιόλαδο
- αλάτι- πιπέρι
- 150 γρ τυρί gouda
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε λίγο λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε το κρεμμύδι να τσιγαριστεί για 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε και την πιπεριά. Τα τσιγαρίζουμε 1-2 λεπτά ακόμα, μέχρι να πάρει το κρεμμύδι χρυσό χρώμα.
- Προσθέτουμε τα μανιτάρια και αφήνουμε για 1-2 λεπτά.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 3 λεπτά να εξατμιστεί.
- Τέλος, προσθέτουμε την φρέσκια ντομάτα και τον χυμό. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι με το καπάκι του και βράζουμε την σάλτσα μας για 15- 20 λεπτά. Ελέγχουμε κατά διαστήματα αν υπάρχει αρκετό ζουμί, για να μην κολλήσει η σάλτσα μας, αλλιώς προσθέτουμε λίγο νεράκι.
- Όταν η σάλτσα μας έχει συμπυκνωθεί και έχουν βράσει τα υλικά μας είναι έτοιμη. Αν χρειάζεται προσθέτουμε και άλλο αλάτι.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε μπόλικο νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση, αλατίζουμε καλά και ρίχνουμε τα ζυμαρικά μας.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από τον κανονικό χρόνο βρασμού τους, γιατί θα μαγειρευτούν και στον φούρνο μαζί με την σάλτσα. Με μια πιρούνα μεταφέρουμε τα ζυμαρικά κατευθείαν από την κατσαρόλα σε βουτυρωμένο σκεύος. Προσθέτουμε και την σάλτσα.
- Τα αναδεύουμε ελαφρώς να πάει σάλτσα σε όλα τα μακαρόνια.
- Προσθέτουμε τέλος το τυρί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά, να λιώσει το τυρί και να αρχίσει να παίρνει χρώμα.
- Τα υλικά είναι για 2 άτομα.