Μελομακάρονα

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά κεράσματα των Χριστουγέννων. Η συνταγή είναι της μαμάς μου, όπως και η ιδέα με τα σχέδια. Για να τα τρώμε μας τα έκοβε με κουπ πατ. Κάθε χρόνο, λοιπόν, πριν κλείσουν τα σχολεία κερνούσα για την γιορτή μου όλους τους συμμαθητές μου με 2- 3 τον καθένα.

IMG_1854 Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το λάδι και τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού κρατώντας το ποτήρι με το χυμό πάνω από τη λεκάνη.
IMG_1861 Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα αναδεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
IMG_1868 Έπειτα προσθέτουμε σιμιγδάλι με το μπέικιν πάουντερ.
IMG_1869 Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας ελαφριά, ώστε να γίνει μια εύπλαστη ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
IMG_1871 Πλάθουμε μερικά μελομακάρονα σε ένα μικρό ταψάκι (αλάδωτο) για να ελέγξουμε το μέγεθος τους αφού ψηθούν. Αν βγουν μεγάλα, τα πλάθουμε μικρότερα.
IMG_1875 Τα κεντάμε με ένα πιρούνι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 15- 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
IMG_1879 Εάν θέλουμε μπορείτε να χρησιμοποιήσουμε κουπ πατ σε διάφορα σχέδια. Απλώνουμε με τα χέρια σας σε αλευρωμένη επιφάνεια λίγη ζύμη σε πάχος 1 εκατοστό. Κόβουμε μελομακάρονα με τα κουπ πατ.
IMG_1887 Ψήνουμε όλα τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι.
IMG_1896 Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τις φλούδες πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
IMG_1901 Αναδεύουμε στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Βράζουμε το σιρόπι μας σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από το σημείο βρασμού. Κατά την διάρκεια του βρασμού, θα πρέπει να ξαφρίζουμε το σιρόπι μας. Ρίχνουμε το σιρόπι μας καυτό με μια κουτάλα πάνω στα κρύα μελομακάρονα.
IMG_1922 Τα γυρίζουμε 1- 2 φορές για να τραβήξουν καλύτερα το σιρόπι.
IMG_1929 Τέλος τα πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψιχα. Η δόση βγάζει 65 -70 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θα τα πλάσουμε.
IMG_1937

Λίγα μυστικά ακόμα…

 • Μετράμε όλα μας τα υλικά με την ίδια κούπα -μέτρο.
 • Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι εύπλαστη. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο αλεύρι από την ποσότητα που δίνουμε γι’ αυτό πρέπει να το προσθέτουμε λίγο λίγο.
 • Την ζύμη την ζυμώνουμε απαλά και όχι για πολύ ώρα.
 • Η ζύμη μας δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακή, γιατί τα μελομακάρονα θα απλώσουν στο ψήσιμο.
 • Το σιρόπι το βράζουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και επιτηρούμε την διαδικασία, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μας φουσκώσει και να χυθεί. Επίσης πρέπει να το ξαφρίσουμε.
 • Σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι κρύα μελομακάρονα.
Μελομακάρονα
Write a review
Print
Ingredients
 1. 10 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 κιλό)
 2. 250 gr σιμιγδάλι ψιλό
 3. 3 κούπες ελαιόλαδο
 4. 1 & 1/2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική
 5. 1/2 κούπα κονιάκ
 6. 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
 7. 1 φακελάκι μπείκιν πάουντερ
 8. 1 & 1/2 κουταλάκια γλυκού σόδα μαγειρική
 9. 1/2 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη
 10. 1/4 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο σκόνη
 11. ξύσμα από 1 πορτοκάλι και 1 λεμόνι
 12. τριμμένη καρυδόψιχα για πασπάλισμα
 13. 2 κούπες μέλι (για το σιρόπι)
 14. 2 & 1/2 κούπες ζάχαρη κρυσταλλική (για το σιρόπι)
 15. 3 κούπες νερό (για το σιρόπι)
 16. φλούδα από μισό πορτοκάλι (για το σιρόπι)
 17. 1- 2 ξυλάκια κανέλας (για το σιρόπι)
Instructions
 1. Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το λάδι και τη ζάχαρη. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού κρατώντας το ποτήρι με το χυμό πάνω από τη λεκάνη.
 2. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κονιάκ, την κανέλα, το γαρύφαλλο και τα αναδεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
 3. Έπειτα προσθέτουμε σιμιγδάλι με το μπέικιν πάουντερ.
 4. Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας ελαφριά, ώστε να γίνει μια εύπλαστη ζύμη και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης.
 5. Πλάθουμε μερικά μελομακάρονα σε ένα μικρό ταψάκι (αλάδωτο) για να ελέγξουμε το μέγεθος τους αφού ψηθούν. Αν βγουν μεγάλα, τα πλάθουμε μικρότερα.
 6. Τα κεντάμε με ένα πιρούνι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς 15- 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
 7. Εάν θέλουμε μπορείτε να χρησιμοποιήσουμε κουπ πατ σε διάφορα σχέδια. Απλώνουμε με τα χέρια σας σε αλευρωμένη επιφάνεια λίγη ζύμη σε πάχος 1 εκατοστό. Κόβουμε μελομακάρονα με τα κουπ πατ.
 8. Ψήνουμε όλα τα μελομακάρονα και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το σιρόπι.
 9. Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τις φλούδες πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας.
 10. Αναδεύουμε στην αρχή να λιώσει η ζάχαρη και το μέλι. Βράζουμε το σιρόπι μας σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά από το σημείο βρασμού. Κατά την διάρκεια του βρασμού, θα πρέπει να ξαφρίζουμε το σιρόπι μας. Ρίχνουμε το σιρόπι μας καυτό με μια κουτάλα πάνω στα κρύα μελομακάρονα.
 11. Τα γυρίζουμε 1- 2 φορές για να τραβήξουν καλύτερα το σιρόπι.
 12. Τέλος τα πασπαλίζουμε με τριμμένη καρυδόψιχα. Η δόση βγάζει 65 -70 κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος που θα τα πλάσουμε.
Notes
 1. Μετράμε όλα μας τα υλικά με την ίδια κούπα -μέτρο.
 2. Η ζύμη μας θα πρέπει να είναι εύπλαστη. Μπορεί να χρειαστεί λιγότερο αλεύρι από την ποσότητα που δίνουμε γι' αυτό πρέπει να το προσθέτουμε λίγο λίγο.
 3. Την ζύμη την ζυμώνουμε απαλά και όχι για πολύ ώρα.
 4. Η ζύμη μας δεν πρέπει να είναι πολύ μαλακή, γιατί τα μελομακάρονα θα απλώσουν στο ψήσιμο.
 5. Το σιρόπι το βράζουμε σε ευρύχωρη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και επιτηρούμε την διαδικασία, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος να μας φουσκώσει και να χυθεί. Επίσης πρέπει να το ξαφρίσουμε.
 6. Σιροπιάζουμε με καυτό σιρόπι κρύα μελομακάρονα.
Ξύλινο Κουτάλι https://ksylinokoutali.gr/