Κορμός Black Forest

Κορμός Black Forest

Black Forest σε κορμό! Σοκολάτα, σαντιγί και βύσσινα σε ισορροπία!

IMG_2036 Για το παντεσπάνι.
Λιώνουμε τον στιγμιαίο καφέ στο 1, 5 κουταλάκι κονιάκ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτοντας σταδιακά 1/3 της ζάχαρης.
IMG_2042 Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μείγμα καφέ- κονιάκ και την σόδα.
IMG_2046 Προσθέτουμε περίπου το 1/3 της μαρέγκας και με μια σπάτουλα ή κουτάλα την ενσωματώνουμε στο μείγμα μας με απαλές κινήσεις. Κατόπιν, προσθέτουμε το μισό αλεύρι- κακάο. Συνεχίζουμε με το άλλο 1/3 της μαρέγκας, το υπόλοιπο αλεύρι- κακάο και τελειώνουμε με την υπόλοιπη μαρέγκα, αναδεύοντας πάντα με απαλές κινήσεις για να μην κάτσει το μείγμα μας, μέχρι να γίνει το μείγμα μας ομοιογενές .
IMG_2049 Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα ή στο ταψί του φούρνου. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω στην λαδόκολλα σε ορθογώνιο σχήμα.
IMG_2056 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με αέρα για 10 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το  παντεσπάνι τρυπώντας το σε διάφορα σημεία με μια οδοντογλυφίδα. Η οδοντογλυφίδα θα πρέπει να βγαίνει καθαρή. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για την ganache
IMG_2058 Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάει να βράσει την αποσύρουμε. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και αναδεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει.
IMG_2063 Για την σαντιγί
Διατηρούμε την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε για να είναι κρύα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μίξερ να φουσκώσει. Μόλις αρχίζει να κάνει φυσαλίδες προσθέτουμε την ζάχαρη και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δούμε να χωρίζει το μείγμα μεταξύ του και να σχηματίζονται λοφίσκοι οπότε και σταματάμε.

Στήσιμο
Στραγγίζουμε την κομπόστα βύσσινο και στο ζουμί της προσθέτουμε το κονιάκ. Ξεκολλάμε προσεκτικά το παντεσπάνι από την λαδόκολλα. Το τοποθετούμε με την λεία πλευρά ακουμπάει στην λαδόκολλα. Ραντίζουμε με ένα πινέλο το παντεσπάνι μας με το ζουμί της κομπόστας με το κονιάκ (όχι όλο το υγρό γιατί θα μαλακώσει πολύ). Έπειτα απλώνουμε με μια σπάτουλα την ganache. Κατόπιν μια στρώση σαντιγί και τα βύσσινα.
IMG_2074 Έχοντας την μεγαλύτερη πλευρά του γλυκού μας προς τη μεριά μας, αρχίζουμε να το τυλίγουμε με τη βοήθεια και της λαδόκολλας για να σχηματίσουμε τον κορμό. Μεταφέρουμε με προσοχή σε μια μεγάλη πιατέλα. Αλείφουμε τον κορμό με σαντιγί και πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα.
IMG_2080 Η πιατέλα μας δεν χωρούσε όλο τον κορμό οπότε κόψαμε ένα μικρό κομμάτι (+ 1/3) το οποίο τοποθετήσαμε σε άλλο πιάτο, το οποίο και καταναλώθηκε άμεσα.
IMG_2113 Λίγα μυστικά ακόμα…

 • Δεν είναι απαραίτητο να στήσουμε το γλυκό μας σε κορμό. Αν κόψουμε το παντεσπάνι μας στα δύο, και τοποθετώντας το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο, θα έχουμε μια ορθογώνια τούρτα. Έτσι ίσως χρειαστούμε περισσότερη σαντιγί και τρίμμα κουβερτούρας. Ή να χωρίσουμε το μείγμα μας σε 2 στρογγυλά ταψάκια με λαδόκολλα (ψήνοντας περίπου 10- 11 λεπτά) θα έχουμε μια στρογγυλή τούρτα.
 • Με έναν αποφλοιωτή λαχανικών παίρνουμε το τελειότερο τρίμμα σοκολάτας!
 • Την κρέμα γάλακτος στην σαντιγί μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αντίστοιχη ποσότητα φυτικής κρέμας.

 

Κορμός Black Forest
Write a review
Print
Ingredients
 1. 1 & 1/2 κουταλάκια γλυκού κονιάκ (παντεσπάνι)
 2. 3/4 κουταλάκι γλυκού στιγμιαίο καφέ (παντεσπάνι)
 3. 2/3 κούπας αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (παντεσπάνι)
 4. 3 κουταλιές σούπας κακάο σκόνη (παντεσπάνι)
 5. 1/2 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα (παντεσπάνι)
 6. 3 αυγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια (παντεσπάνι)
 7. 3/4 κούπας ζάχαρη κρυσταλλική (παντεσπάνι)
 8. 1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι (παντεσπάνι)
 9. 200 gr κουβερτούρα (ganache)
 10. 200 ml κρέμα γάλακτος(ganache)
 11. 400 ml κρέμα γάλακτος (σαντιγί)
 12. 3 κουταλιές σούπας κοφτές ζάχαρη άχνη (σαντιγί)
 13. 2 βανίλιες (σαντιγί)
 14. 1 κονσέρβα κομπόστα βύσσινο
 15. τριμμένη κουβερτούρα
 16. 1 σφινάκι κονιάκ
Instructions
 1. Για το παντεσπάνι: Λιώνουμε τον στιγμιαίο καφέ στο 1, 5 κουταλάκι κονιάκ. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα, προσθέτοντας σταδιακά 1/3 της ζάχαρης.
 2. Χτυπάμε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το μείγμα καφέ- κονιάκ και την σόδα.
 3. Προσθέτουμε περίπου το 1/3 της μαρέγκας και με μια σπάτουλα ή κουτάλα την ενσωματώνουμε στο μείγμα μας με απαλές κινήσεις. Κατόπιν, προσθέτουμε το μισό αλεύρι- κακάο. Συνεχίζουμε με το άλλο 1/3 της μαρέγκας, το υπόλοιπο αλεύρι- κακάο και τελειώνουμε με την υπόλοιπη μαρέγκα, αναδεύοντας πάντα με απαλές κινήσεις για να μην κάτσει το μείγμα μας, μέχρι να γίνει το μείγμα μας ομοιογενές .
 4. Τοποθετούμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε μια λαμαρίνα ή στο ταψί του φούρνου. Απλώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα πάνω στην λαδόκολλα σε ορθογώνιο σχήμα.
 5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με αέρα για 10 λεπτά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το παντεσπάνι τρυπώντας το σε διάφορα σημεία με μια οδοντογλυφίδα. Η οδοντογλυφίδα θα πρέπει να βγαίνει καθαρή. Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
 6. Για την ganache: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και μόλις πάει να βράσει την αποσύρουμε. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και αναδεύουμε με ένα σύρμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Την αφήνουμε να κρυώσει και να σφίξει.
 7. Για την σαντιγί: Διατηρούμε την κρέμα γάλακτος στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε για να είναι κρύα. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με μίξερ να φουσκώσει. Μόλις αρχίζει να κάνει φυσαλίδες προσθέτουμε την ζάχαρη και τις βανίλιες. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δούμε να χωρίζει το μείγμα μεταξύ του και να σχηματίζονται λοφίσκοι οπότε και σταματάμε.
 8. Στήσιμο: Στραγγίζουμε την κομπόστα βύσσινο και στο ζουμί της προσθέτουμε το κονιάκ. Ξεκολλάμε προσεκτικά το παντεσπάνι από την λαδόκολλα. Το τοποθετούμε με την λεία πλευρά ακουμπάει στην λαδόκολλα. Ραντίζουμε με ένα πινέλο το παντεσπάνι μας με το ζουμί της κομπόστας με το κονιάκ (όχι όλο το υγρό γιατί θα μαλακώσει πολύ). Έπειτα απλώνουμε με μια σπάτουλα την ganache. Κατόπιν μια στρώση σαντιγί και τα βύσσινα.
 9. Έχοντας την μεγαλύτερη πλευρά του γλυκού μας προς τη μεριά μας, αρχίζουμε να το τυλίγουμε με τη βοήθεια και της λαδόκολλας για να σχηματίσουμε τον κορμό. Μεταφέρουμε με προσοχή σε μια μεγάλη πιατέλα. Αλείφουμε τον κορμό με σαντιγί και πασπαλίζουμε με τριμμένη κουβερτούρα.
Notes
 1. Δεν είναι απαραίτητο να στήσουμε το γλυκό μας σε κορμό. Αν κόψουμε το παντεσπάνι μας στα δύο, και τοποθετώντας το ένα κομμάτι πάνω στο άλλο, θα έχουμε μια ορθογώνια τούρτα. Έτσι ίσως χρειαστούμε περισσότερη σαντιγί και τρίμμα κουβερτούρας. Ή να χωρίσουμε το μείγμα μας σε 2 στρογγυλά ταψάκια με λαδόκολλα (ψήνοντας περίπου 10- 11 λεπτά) θα έχουμε μια στρογγυλή τούρτα.
 2. Με έναν αποφλοιωτή λαχανικών παίρνουμε το τελειότερο τρίμμα σοκολάτας!
 3. Την κρέμα γάλακτος στην σαντιγί μπορούμε να την αντικαταστήσουμε με αντίστοιχη ποσότητα φυτικής κρέμας.
Ξύλινο Κουτάλι https://ksylinokoutali.gr/