Το Σπάσιμο του Ροδιού

Το Σπάσιμο του Ροδιού

«Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας!»

IMG_2243_1

Σήμερα το πρωί σπάσαμε το ρόδι για να μας πάει γούρι!

IMG_2225_1_1

Για το έθιμο…

Το ρόδι θεωρείται, από διάφορους λαούς και πολιτισμούς, σύμβολο γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Συγκεκριμένα, στην Αρχαία Ελλάδα πίστευαν πως η δύναμη του ροδιού κρυβόταν στους πολυάριθμους κόκκους του (αφθονία και γονιμότητα), αλλά και στο πορφυρό χρώμα του (χρώμα που φέρνει καλή τύχη). Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως, ακόμη και σήμερα, αποτελεί ένα από τα πιο εκφραστικά σύμβολα της ελληνικής λαογραφίας, με έντονη παρουσία σε κάθε μορφή και έκφραση της παραδοσιακής ζωής.

Από τα πιο γνωστά έθιμα, που σχετίζεται με το ρόδι, είναι το σπάσιμο του το σπάσιμό του την Πρωτοχρονιά ως ένδειξη καλού ποδαρικού για το νέο έτος.

IMG_2238_1

Στη σημερινή και πιο συνηθισμένη έκδοση του εθίμου, όταν η οικογένεια πηγαίνει το πρωί της Πρωτοχρονιάς στην εκκλησία για να παρακολουθήσει τη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, ο νοικοκύρης κρατάει ήδη στην τσέπη του ένα ρόδι για να το λειτουργήσει. (Στη Μ. Ασία μάλιστα το φυλούσαν στα εικονίσματα από την ημέρα του Σταυρού, δηλαδή από τις 14 Σεπτεμβρίου). Στην επιστροφή προς το σπίτι, ο ίδιος ο νοικοκύρης είναι αυτός που πρέπει να κάνει το ποδαρικό. Αφού χτυπήσει το κουδούνι και του ανοίξουν (δεν κάνει ν`ανοίξει με τα κλειδιά του), πρέπει να μπει με το δεξί πόδι και να πετάξει πίσω του με δύναμη το ρόδι, ώστε να σκορπιστούν οι ρώγες του όσο το δυνατόν πιο μακριά μέσα στο σπίτι. Ταυτόχρονα πρέπει ν`αναφωνήσει δυνατά την παρακάτω ευχή (ή άλλα παρόμοια λόγια με το ίδιο νόημα) : «Όσο βαρύ είναι το ρόδι, τόσο βαρύ να είναι το πορτοφόλι μας, όσο γεμάτο καρπούς είναι το ρόδι, να είναι γεμάτο το σπίτι μας με καλά και όσο κόκκινο είναι το ρόδι, τόσο κόκκινη να είναι και η καρδιά μας!»