Φτιάχνουμε σουφλέ πατάτας με μπεσαμέλ. Τα τυριά που λιώνουν πάνω από τις πατάτες φτιάχνουν μια τραγανή τυρένια κρούστα, στο εσωτερικό του είναι δεμένο και κρεμώδες. Αν περισσέψει λίγο, τρώγεται και την επόμενη μέρα ξαναζεσταμένο στον φούρνο ή στα μικροκύματα.
Όσες φορές το έχω φτιάξει για την οικογένεια και για φίλους, έχουν ξετρελαθεί με το αποτέλεσμα και το ζητούν και για το επόμενο τραπέζι. Για την ακρίβεια, όποτε κανονίζουμε κάποια συγκέντρωση για γεύμα, μου λένε “το σουφλέ πατάτας να φτιάξεις!”. Και η επιθυμία τους γίνεται πραγματικότητα!
Η διαδικασία είναι εύκολη. Μόνο η προετοιμασία είναι λίγο χρονοβόρα. Να ψήσουμε τις πατάτες, να τσιγαρίσουμε τις πιπεριές με το ζαμπόν και το μπέικον και να φτιάξουμε την μπεσαμέλ. Η συναρμολόγηση είναι απλή. Τις πατάτες μπορούμε να τις ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη μέρα. Ας δούμε πως θα φτιάξουμε αυτό το λαχταριστό σουφλέ πατάτας.
Σουφλέ πατάτας με μπεσαμέλ, ζαμπόν, μπέικον και τυριά: Η διαδικασία.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε. Τις κόβουμε σε ροδέλες, τις ξεπλένουμε καλά για να φύγει το άμυλο τους και τις στραγγίζουμε. Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι για κάθε πατάτα. Τις ανακατεύουμε να αλατιστούν και να λαδωθούν καλά. Απλώνουμε τις πατάτες σε δύο ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε για 15- 20 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα και αντιστάσεις, μέχρι να ψηθούν (να τρυπιούνται με το πιρούνι), αλλά να μην πάρουν χρώμα. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
Κόβουμε σε καρέ το ζαμπόν, το μπέικον και τις πιπεριές. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.Προσθέτουμε τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά να μαλακώσουν.
Έπειτα προσθέτουμε τα αλλαντικά και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για 2- 3 λεπτά ακόμη.
Απλώνουμε τις πιπεριές και τα αλλαντικά σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι και το λίπος από το μπέικον.
Βουτυρώνουμε το ταψί/ πυρέξ και βάζουμε μια στρώση πατάτες. Πασπαλίζουμε παντού με το 1/3 των τυριών και με το μισό μείγμα των πιπεριών/αλλαντικών. Κάνουμε άλλη μια στρώση με πατάτες, το 1/3 ακόμα των τυριών και το υπόλοιπο μείγμα πιπεριών/ αλλαντικών.
Τέλος κάνουμε άλλη μια στρώση με πατάτες.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ (για οδηγίες με φωτογραφίες εδώ). Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό. Προσοχή να μην το κάψουμε. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, το οποίο μπορούμε να έχουμε ζεστάνει ελαφρώς. Από την στιγμή που θα αρχίσουμε να προσθέτουμε το γάλα, αναδεύουμε δυναμικά με τον αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο ή πάπρικα (προεραιτικά). Ενσωματώνουμε στην μπεσαμέλ και την κρέμα γάλακτος.
Περιχύνουμε τις πατάτες με την κρέμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο 1/3 των τυριών μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Υλικά
- 1 κιλό πατάτες
- 250 γρ gouda
- 250 γρ edam
- 100 γρ γραβιέρα
- 5- 6 φέτες ζαμπόν
- 5- 6 φέτες μπέικον
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- 400 ml κρέμα γάλακτος (πλήρη ή χαμηλών λιπαρών)
- 2 πιπεριές (πράσινη, κόκκινη)
Για την μπεσαμέλ:
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη
- 2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 1/4 κούπες γάλα
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις πλένουμε.
- Τις κόβουμε σε ροδέλες, τις ξεπλένουμε καλά για να φύγει το άμυλο τους και τις στραγγίζουμε.
- Τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 κουταλιά λάδι για κάθε πατάτα.
- Τις ανακατεύουμε να αλατιστούν και να λαδωθούν καλά.
- Απλώνουμε τις πατάτες σε δύο ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε τις πατάτες για 15- 20 λεπτά περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς με αέρα και αντιστάσεις, μέχρι να ψηθούν (να τρυπιούνται με το πιρούνι), αλλά να μην πάρουν χρώμα. Τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
- Κόβουμε σε καρέ το ζαμπόν, το μπέικον και τις πιπεριές.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε για 1-2 λεπτά να μαλακώσουν.
- Έπειτα προσθέτουμε τα αλλαντικά και τα τσιγαρίζουμε όλα μαζί για 2- 3 λεπτά ακόμη.
- Απλώνουμε τις πιπεριές και τα αλλαντικά σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει το λάδι και το λίπος από το μπέικον.
- Βουτυρώνουμε το ταψί/ πυρέξ και βάζουμε μια στρώση πατάτες.
- Πασπαλίζουμε παντού με το 1/3 των τυριών και με το μισό μείγμα των πιπεριών/αλλαντικών.
- Κάνουμε άλλη μια στρώση με πατάτες, το 1/3 ακόμα των τυριών και το υπόλοιπο μείγμα πιπεριών/ αλλαντικών.
- Τέλος κάνουμε άλλη μια στρώση με πατάτες.
- Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για 1 λεπτό. Προσοχή να μην το κάψουμε.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, το οποίο μπορούμε να έχουμε ζεστάνει ελαφρώς.
- Από την στιγμή που θα αρχίσουμε να προσθέτουμε το γάλα, αναδεύουμε δυναμικά με τον αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο ή πάπρικα (προεραιτικά).
- Ενσωματώνουμε στην μπεσαμέλ και την κρέμα γάλακτος.
- Περιχύνουμε τις πατάτες με την κρέμα και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο 1/3 των τυριών μας.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 30- 40 λεπτά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.