Μπεσαμέλ [Βασική Συνταγή]

Μπεσαμέλ [Βασική Συνταγή]

Η μπεσαμέλ είναι μια κρεμώδης σάλτσα που χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία φαγητών (παστίτσιο, μουσακά,…) τα οποία κατά κανόνα μπαίνουν στο φούρνο. Ενσωματώθηκε -σύμφωνα με κάποιους- για πρώτη φορά στην Ελληνική κουζίνα από τον διάσημο Έλληνα Σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ στις αρχές του 20ου αιώνα.

Πέρα από τα κλασικά παστίτσιο και μουσακά, τολμήστε να τη δοκιμάσετε σε τυρόπιτα και σουφλέ ζυμαρικών.

IMG_1783
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
IMG_1789
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς να πάρει ένα χρυσό χρώμα και να καβουρδιστεί ελαφρώς. Προσοχή, δεν θέλουμε να το κάψουμε.
IMG_1793
Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, το οποίο μπορούμε να έχουμε ζεστάνει ελαφρώς.
IMG_1795
Από την στιγμή που θα αρχίσουμε να προσθέτουμε το γάλα, αναδεύουμε δυναμικά με τον αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.
IMG_1796
Όταν προσθέσουμε όλο το γάλα, προκύπτει μια λεία, κρεμώδης σάλτσα.
IMG_1802
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο φρεσκοτρυμμένο μοσχοκάρυδο.
IMG_1804
Λίγα μυστικά ακόμα…
Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η μπεσαμέλ, μπορούμε να την επαναφέρουμε χτυπώντας την λίγο με ένα πολυκόφτη (multi).
Το αλεύρι το μετράμε με γεμάτες κουταλιές, όχι κοφτές.
Πολλαπλασιάζουμε τις  ποσότητες της συνταγής, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρειαστούμε και το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα και με το πάχος που θέλουμε να έχει η σάλτσα μας.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.
Για περισσότερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κεφαλοτύρι.

 

Μπεσαμέλ [Βασική Συνταγή]
Write a review
Print
Ingredients
  1. 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
  2. 2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. 1 & 1/4 φλυτζάνια γάλα
  4. αλάτι
  5. πιπέρι
  6. μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
Instructions
  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς να πάρει ένα χρυσό χρώμα και να καβουρδιστεί ελαφρώς. Προσοχή, δεν θέλουμε να το κάψουμε.
  3. Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, το οποίο μπορούμε να έχουμε ζεστάνει ελαφρώς.
  4. Από την στιγμή που θα αρχίσουμε να προσθέτουμε το γάλα, αναδεύουμε δυναμικά με τον αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.
  5. Όταν προσθέσουμε όλο το γάλα, προκύπτει μια λεία, κρεμώδης σάλτσα.
  6. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο φρεσκοτρυμμένο μοσχοκάρυδο.
Notes
  1. Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η μπεσαμέλ, μπορούμε να την επαναφέρουμε χτυπώντας την λίγο με ένα πολυκόφτη (multi).
  2. Το αλεύρι το μετράμε με γεμάτες κουταλιές, όχι κοφτές.
  3. Πολλαπλασιάζουμε τις ποσότητες της συνταγής, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρειαστούμε και το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα και με το πάχος που θέλουμε να έχει η σάλτσα μας.
  4. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.
  5. Για περισσότερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κεφαλοτύρι.
Ξύλινο Κουτάλι http://ksylinokoutali.gr/