Ομελέτα φούρνου με σπανάκι και σέσκουλα. Θα μπορούσε να γίνει με οποιοδήποτε άλλο χορταρικό, ήμερο ή άγριο (ραδίκια, ζοχοί και το καλοκαίρι βλίτα).
Βάζουμε αρκετό νερό με αλάτι σε μια κατσαρόλα να βράσει για να ζεματίσουμε τα χόρτα. Κόβουμε τα χόρτα μας σε μεγάλα κομμάτια (στα 2 ή στα 3 ανάλογα με το μέγεθός. Τα προσθέτουμε στο νερό που βράζει και τα ζεματάμε για 5 λέπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε άγρια χόρτα, ο χρόνος βρασμού διαφέρει γιατί είναι πιο σκληρά.
Μετά τα 5 λεπτά τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
Τα αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά για την ομελέτα. Σπάμε τα αυγά μας ένα ένα σε πιατάκι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Τα χτυπάμε λίγο με έναν αυγοδάρτη και προσθέτουμε και το γάλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα ντοματάκια, που έχουμε κόψει με ένα μαχαιράκι, και την φέτα. Τέλος προσθέτουμε και τα χόρτα, αφού προηγουμένως τα έχουμε στύψει με το χέρι μας για να φύγουν τα υγρά τους.
Αλείβουμε με λίγο μαργαρίνη ένα πυρίμαχο ή κεραμικό σκεύος και πασπαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο ή φρυγανιά. Απλώνουμε το μείγμα μας και με ένα πιρούνι βοηθάμε τα υλικά μας να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε και την επιφάνεια με λίγο καλαμποκάλευρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε λειτουργία αντιστάσεων πάνω και κάτω για περίπου 30 λεπτά. Είναι έτοιμη αν όταν την τρυπήσεις με ένα μαχαιράκι, αυτό βγαίνει καθαρό. Τα υλικά είναι για 3 άτομα.
- 6 αυγά
- 1 μερίδα σπανάκι και σέσκουλα ανάμεικτα
- 2 ντοματάκια ολόκληρα κονσέρβας με λίγο από το χυμό τους
- 100 gr φέτα τριμμένη
- 1/4 φλυτζανιού φρέσκο γάλα
- λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- καλαμποκάλευρο ή τριμμένη φρυγανιά για πασπάλισμα του ταψιού
- λίγο μαργαρίνη για το ταψί
- Βάζουμε αρκετό νερό με αλάτι σε μια κατσαρόλα να βράσει για να ζεματίσουμε τα χόρτα. Κόβουμε τα χόρτα μας σε μεγάλα κομμάτια (στα 2 ή στα 3 ανάλογα με το μέγεθός. Τα προσθέτουμε στο νερό που βράζει και τα ζεματάμε για 5 λέπτά. Αν χρησιμοποιήσουμε άγρια χόρτα, ο χρόνος βρασμού διαφέρει γιατί είναι πιο σκληρά.
- Μετά τα 5 λεπτά τα σουρώνουμε και τα κρυώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό για να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
- Τα αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα υλικά για την ομελέτα. Σπάμε τα αυγά μας ένα ένα σε πιατάκι και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Τα χτυπάμε λίγο με έναν αυγοδάρτη και προσθέτουμε και το γάλα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, τα ντοματάκια, που έχουμε κόψει με ένα μαχαιράκι, και την φέτα. Τέλος προσθέτουμε και τα χόρτα, αφού προηγουμένως τα έχουμε στύψει με το χέρι μας για να φύγουν τα υγρά τους.
- Αλείβουμε με λίγο μαργαρίνη ένα πυρίμαχο ή κεραμικό σκεύος και πασπαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο ή φρυγανιά. Απλώνουμε το μείγμα μας και με ένα πιρούνι βοηθάμε τα υλικά μας να κατανεμηθούν ομοιόμορφα. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε και την επιφάνεια με λίγο καλαμποκάλευρο.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε λειτουργία αντιστάσεων πάνω και κάτω για περίπου 30 λεπτά. Είναι έτοιμη αν όταν την τρυπήσεις με ένα μαχαιράκι, αυτό βγαίνει καθαρό. Τα υλικά είναι για 3 άτομα.