Ρολά κανέλας, ντόνατ κανέλας, ψωμάκια με κανέλα ή όπως αλλιώς λέγονται, τα λατρεύουμε. Δοκιμάζουμε να τα φτιάξουμε στο σπίτι όσο πιο απλά μπορούμε.
Έχω ζυμώσει αρκετές φορές τσουρέκια, 2- 3 φορές ντονατς και άλλη μια φορά ρολά κανέλλας. Το κοινό και στις 3 ζύμες είναι τα αυγά. Και τα αυγά είναι αυτά που καθιστούν κάπως πιο δύσκολη πιο μπελαλίδικη και χρονοβόρα την διαδικασία του ζυμώματος τους. Το αλεύρι δεν απορροφάει τα αυγά με την ίδια ευκολία όπως το νερό ή το γάλα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να χρειάζεται περισσότερο ζύμωμα και περισσότερη ώρα για να ξεκουραστεί και να φουσκώσει το ζυμαράκι μας.
Ρολά κανέλας με ζύμη χωρίς προσθήκη αυγού
Ύστερα από αρκετές αναζητήσεις στο internet για μια συνταγή για ρολά κανέλας, χωρίς αυγά, που θα είναι αρκετά εύκολα και γρήγορα στην προετοιμασία, χωρίς πολύ ζύμωμα (αν και λατρεύω το ζύμωμα), έπεσα πάνω σε μια vegan εκδοχή τους στην σελίδα Minimalist Baker.
Εγώ χρησιμοποίησα βούτυρο αγελάδος και απλό αγελαδινό γάλα. Το αποτέλεσμα είναι εξίσου γευστικό, αφράτο και τρυφερό με την ζύμη που περιέχει αυγά. Έτσι με λίγο ζύμωμα και λίγη αναμονή να ξεκουραστεί και να φουσκώσει το ζυμαράκι μας, έχουμε γευσικότατα, μοσχομυριστά σπιτικά ρολά κανέλας. Πάμε να δούμε πως θα τα φτιάξουμε.
Μεταφέρουμε το μείγμα με το γάλα και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίζουμε με την μαγιά. Το αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας με μια κουτάλα ή με το χέρι μας. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, απαλή, εύπλαστη ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια (4- 5 λεπτά). Ίσως χρειαστεί λιγότερο από 3 κούπες αλεύρι. Καλύπτουμε το μπολ που έχουμε το ζυμάρι μας με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο.
Τοποθετούμε τα ρολά μας σε καλά βουτυρωμένο σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο. Καλύπτουμε το σκεύος με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν όσο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Ψήνουμε τα ρολά μας για 25- 30 λεπτά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μερικά λεπτά.
Σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη ζάχαρη με την βανιλλίνη και προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το νερό, ανακατεύοντας για να σχηματιστεί το γλάσο. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να έχουμε ένα ρευστό γλάσο, αλλά όχι πολύ αραιό. Αν μας βγει πολύ αραιό προσθέτουμε ζάχαρη άχνη στο μείγμα.
Τέλος περιχύνουμε τα ρολά μας με το γλάσο και είμαστε έτοιμοι να τα σερβίρουμε.
Υλικά
- Ζύμη:
- 1 κούπα γάλα
- 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 2 1/4 κουταλάκια γλυκού ξερή μαγιά
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/4 κουταλάκι γλυκού αλάτι
- 2 1/2 - 3 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Γέμιση:
- 1/4 κούπας βούτυρο με θερμοκρασία δωματίου (αρκετά μαλακό)
- 1/2 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2- 1 κουταλιά κανέλα
- Γλάσο:
- 1 κούπα ζάχαρη άχνη
- 2 κουταλιές σούπας νερό
- 1 κάψουλα βανιλλίνης
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το γάλα και τις 3 κουταλιές βούτυρο μέχρι να μέχρι να λιώσει το βούτυρο, αλλά να μην πάρει βράση. Το αφήνουμε λίγο άκρη να πέσει η θερμοκρασία λίγο. Θα πρέπει να είναι ζεστό- χλιαρό, αλλά όχι καυτό, γιατί θα σκοτώσει τους μύκητες της μαγιάς και δεν θα φουσκώσει η ζύμη μας.
- Μεταφέρουμε το μείγμα με το γάλα και το βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και πασπαλίζουμε με την μαγιά. Το αφήνουμε 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Έπειτα προσθέτουμε την ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε.
- Έπειτα προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο, ανακατεύοντας με μια κουτάλα ή με το χέρι μας. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια λεία, απαλή, εύπλαστη ζύμη, που δεν κολλάει στα χέρια (4- 5 λεπτά). Ίσως χρειαστεί λιγότερο από 3 κούπες αλεύρι. Καλύπτουμε το μπολ που έχουμε το ζυμάρι μας με μεμβράνη και το αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για μία ώρα μέχρι να διπλασιαστεί περίπου σε όγκο.
- Χρησιμοποιώντας 2 λαδόκολλες και με την βοήθεια ενός πλάστη ανοίγουμε την ζύμη μας σε λεπτό φύλλο (0,5 εκ.) σε ορθογώνιο σχήμα όσο μπορούμε. Αλείφουμε με το βούτυρο και πασπαλίζουμε παντού με το μείγμα ζάχαρης κανέλας.
- Τυλίγουμε σφιχτά, ξεκινώντας από την μεγαλύτερη πλευρά του φύλλου. Κόβουμε με ένα μαχαίρι ρολάκια πάχους 2,5 - 3 εκ..
- Τοποθετούμε τα ρολά μας σε καλά βουτυρωμένο σκεύος το ένα δίπλα στο άλλο με μια απόσταση μεταξύ τους. Καλύπτουμε το σκεύος με μεμβράνη και τα αφήνουμε να φουσκώσουν όσο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Ψήνουμε τα ρολά μας για 25- 30 λεπτά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν μερικά λεπτά.
- Σε ένα μπολ βάζουμε την άχνη ζάχαρη με την βανιλλίνη και προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά το νερό, ανακατεύοντας για να σχηματιστεί το γλάσο. Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να έχουμε ένα ρευστό γλάσο, αλλά όχι πολύ αραιό. Αν μας βγει πολύ αραιό προσθέτουμε ζάχαρη άχνη στο μείγμα.
- Τέλος περιχύνουμε τα ρολά μας με το γλάσο και είμαστε έτοιμοι να τα σερβίρουμε.