Η μπεσαμέλ είναι μια κρεμώδης σάλτσα που χρησιμοποιείται σε μεγάλη ποικιλία φαγητών (παστίτσιο, μουσακά,…) τα οποία κατά κανόνα μπαίνουν στο φούρνο. Ενσωματώθηκε -σύμφωνα με κάποιους- για πρώτη φορά στην Ελληνική κουζίνα από τον διάσημο Έλληνα Σεφ Νικόλαο Τσελεμεντέ στις αρχές του 20ου αιώνα.
Πέρα από τα κλασικά παστίτσιο και μουσακά, τολμήστε να τη δοκιμάσετε σε τυρόπιτα και σουφλέ ζυμαρικών.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς να πάρει ένα χρυσό χρώμα και να καβουρδιστεί ελαφρώς. Προσοχή, δεν θέλουμε να το κάψουμε.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, το οποίο μπορούμε να έχουμε ζεστάνει ελαφρώς.
Από την στιγμή που θα αρχίσουμε να προσθέτουμε το γάλα, αναδεύουμε δυναμικά με τον αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Όταν προσθέσουμε όλο το γάλα, προκύπτει μια λεία, κρεμώδης σάλτσα.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο φρεσκοτρυμμένο μοσχοκάρυδο.
Λίγα μυστικά ακόμα…
Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η μπεσαμέλ, μπορούμε να την επαναφέρουμε χτυπώντας την λίγο με ένα πολυκόφτη (multi).
Το αλεύρι το μετράμε με γεμάτες κουταλιές, όχι κοφτές.
Πολλαπλασιάζουμε τις ποσότητες της συνταγής, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρειαστούμε και το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα και με το πάχος που θέλουμε να έχει η σάλτσα μας.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.
Για περισσότερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κεφαλοτύρι.
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 2 κουταλιές σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 & 1/4 φλυτζάνια γάλα
- αλάτι
- πιπέρι
- μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς να πάρει ένα χρυσό χρώμα και να καβουρδιστεί ελαφρώς. Προσοχή, δεν θέλουμε να το κάψουμε.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, το οποίο μπορούμε να έχουμε ζεστάνει ελαφρώς.
- Από την στιγμή που θα αρχίσουμε να προσθέτουμε το γάλα, αναδεύουμε δυναμικά με τον αυγοδάρτη για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.
- Όταν προσθέσουμε όλο το γάλα, προκύπτει μια λεία, κρεμώδης σάλτσα.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο φρεσκοτρυμμένο μοσχοκάρυδο.
- Σε περίπτωση που μας σβολιάσει η μπεσαμέλ, μπορούμε να την επαναφέρουμε χτυπώντας την λίγο με ένα πολυκόφτη (multi).
- Το αλεύρι το μετράμε με γεμάτες κουταλιές, όχι κοφτές.
- Πολλαπλασιάζουμε τις ποσότητες της συνταγής, ανάλογα με την ποσότητα που θα χρειαστούμε και το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε, ανάλογα και με το πάχος που θέλουμε να έχει η σάλτσα μας.
- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βούτυρο με μαργαρίνη ή ελαιόλαδο.
- Για περισσότερη γεύση μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κεφαλοτύρι.
View Comments (0)