Η συγκεκριμένη συνταγή Βασιλόπιτας έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην οικογένεια μου. Είναι ένα πολύ αρωματικό κέικ με πορτοκάλι, καρύδι, κονιάκ και κανέλα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
Προσθέτουμε το κονιάκ, το χυμό, το ξύσμα, τη βανίλια, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τα καρύδια. Το μείγμα θα μοιάζει σαν να έχει κόψει, αλλά με το αλεύρι θα ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
Απλώνουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.
Δεν ξεχνάμε να βάλουμε ένα κέρμα για φλουρί! Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 – 45 λεπτά. Με ένα μαχαιράκι ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ μας. Όταν κρυώσει την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και την διακοσμούμε. Η δικιά μας ιδέα ήταν να τυπώσουμε το 2013 και να κόψουμε το εσωτερικό των αριθμών με ένα κοπίδι.
Ζωγραφίσαμε κι ένα γκι και το κόψαμε με την ίδια λογική.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Ακουμπάμε τα σχέδια μας πάνω στην αχνισμένη Βασιλόπιτα και τα πασπαλίζουμε με λίγο κακάο. Σηκώνουμε τα σχέδια μας με προσοχή.
- 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 βιτάμ (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 4 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 2 κούπες ζάχαρη άχνη
- 1 ποτήρι νερού χυμό πορτοκάλι
- 1 φλυτζάνι καφέ κονιάκ
- 1 ποτήρι κρασιού καρύδια τριμμένα
- 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 1 κουταλιά σούπας κανέλα
- 1 βανίλια
- ζάχαρη άχνη (για πασπάλισμα)
- κακάο (για πασπάλισμα)
- Σε ένα μπολ χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά.
- Προσθέτουμε το κονιάκ, το χυμό, το ξύσμα, τη βανίλια, την κανέλα, το μπέικιν πάουντερ και τα καρύδια. Το μείγμα θα μοιάζει σαν να έχει κόψει, αλλά με το αλεύρι θα ομογενοποιηθεί.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι.
- Απλώνουμε το μείγμα μας σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.
- Δεν ξεχνάμε να βάλουμε ένα κέρμα για φλουρί! Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 - 45 λεπτά. Με ένα μαχαιράκι ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ μας. Όταν κρυώσει την τοποθετούμε σε μια πιατέλα και την διακοσμούμε.