Φασολάδα παραδοσιακή, χειμωνιάτικη και θρεπτική. Tα φασόλια προσφέρουν στον οργανισμό μας καλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, άμυλο, φυτικές ίνες, βιταμίνες της ομάδας B και ανόργανα στοιχεία, όπως μαγνήσιο και κάλιο.
Τα φασόλια δεν τα αλατίζουμε από την αρχή γιατί σκληραίνει το φλούδι τους.
Μπορούμε στο στάδιο που προσθέτουμε την ντομάτα και το ελαιόλαδο, να τα βάλουμε σε ένα ταψί και τελειώσουμε την φασολάδα στο φούρνο. Θα το δοκιμάσουμε και θα σας πούμε λεπτομέρειες.
- 400 gr φασόλια ξερά
- 2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 4-5 κλωναράκια σέλινο
- 1-2 καρότα σε ροδέλες ή κύβους
- 1 φλυτζάνι ντοματάκια ψιλοκομμένα κονσέρβα
- 1 φλυτζάνι χυμό ντομάτας
- αλάτι- πιπέρι
- ελαιόλαδο
- Τα φασόλια μας τα έχουμε πλύνει και τα έχουμε βάλει με μπόλικο νερό να μουλιάσουν από βραδύς. Βάζουμε στην χύτρα μας τα φασόλια με μπόλικο νερό να πάρουν μια βράση και τα σουρώνουμε. Ταυτόχρονα σε μια δεύτερη κατσαρόλα βάζουμε 5 ποτήρια νερό να ζεσταθεί.
- Βάζουμε στην χύτρα μας τα φασόλια, το φρέσκο ζεστό νερό, το κρεμμύδι, το σέλινο και τα καρότα και την κλείνουμε για 15 λεπτά να βράσουν τα υλικά μας. Δεν ξεχνάμε να χαμηλώσουμε την φωτιά μας.
- Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, ανοίγουμε την χύτρα και δοκιμάζουμε αν έχουν βράσει τα φασόλια. Αν δεν έχουν βράσει, προσθέτουμε 0.5- 1 ποτήρι νερό και κλείνουμε για να βράσουν άλλα 10 λεπτά. Αν έχουν βράσει, προσθέτουμε ελαιόλαδο και την ντομάτα και βράζουμε για 5 λεπτά με κλειστή την χύτρα.
- Ανοίγουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε πάνω στη φωτιά να συμπυκνωθεί και να χυλώσει λίγο η φασολάδα μας. Προσοχή να μην κάψουμε το φαγητό μας!
- Η ποσότητα βγάζει 4 πιάτα. Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μερικές σταγόνες ταμπάσκο (ή πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο) για τους πιο τολμηρούς.
- Τα φασόλια δεν τα αλατίζουμε από την αρχή γιατί σκληραίνει το φλούδι τους.
- Μπορούμε στο στάδιο που προσθέτουμε την ντομάτα και το ελαιόλαδο, να τα βάλουμε σε ένα ταψί και τελειώσουμε την φασολάδα στο φούρνο. Θα το δοκιμάσουμε και θα σας πούμε λεπτομέρειες.