X

Κέικ Σοκολάτα- Μπανάνα

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! Εξαιρετικά εθιστικό!

 

 Κέικ σοκολάτα- μπανάνα! Αγαπημένος συνδυασμός… Η μπανάνα, εκτός από άρωμα, δίνει και την τέλεια υγρασία στο κέικ.

Έπειτα από έρευνα στο διαδίκτυο, καταλήξαμε στην συγκεκριμένη συνταγή με ορισμένες προσθήκες. Θεωρήσαμε ότι θα του πηγαίνει πολύ η κανέλα και το καρύδι… Εμείς το δοκιμάσαμε και δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε…

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με ένα μίξερ το λάδι, τα αυγά και την ζάχαρη για 2-3 λεπτά.

Προσθέτουμε το χλιαρό μείγμα γάλα- νερό και τον πουρέ μπανάνας.

Έπειτα προσθέτουμε το τριμμένο καρύδι και λίγο λίγο το μείγμα αλεύρι, κακάο, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, κανέλα, βανίλια, αλάτι.

Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μια μεγάλη φόρμα για κέικ βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με κακάο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40- 45 λεπτά. Με ένα μαχαιράκι ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ μας.

Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ πριν το ξεφορμάρουμε. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Αναδεύουμε με έναν αυγοδάρτη και προσθέτουμε και το βούτυρο. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Την χτυπάμε στο μίξερ για 2 λεπτά.

Με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι, απλώνουμε την ganache στο κέικ.

Έτοιμο προς κατανάλωση!

Λίγα μυστικά ακόμη…

  • Επειδή τα υλικά είναι αρκετά, θα συμβουλεύαμε να τα συγκεντρώσετε εξ αρχής ώστε να μην παραλείψετε κάποιο.
  • Εμείς χρησιμοποιήσαμε 200 γρ απλή κρυσταλλική ζάχαρη και 200 γρ ανοιχτή καστανή ζάχαρη.
  • Αν δεν έχουμε φόρμα κέικ ή αυτή που έχουμε είναι μικρή, ψήνουμε το κέικ μας σε ορθογώνιο ταψί 30 x 20 εκ για 35- 40 λεπτά.
  • Η κανέλα και τα καρύδια είναι προαιρετικά, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι κάνουν τη διαφορά.
  • Όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο πιο αρωματικό θα είναι το αποτέλεσμα.
  • Την μπανάνα μπορούμε να την πολτοποιήσουμε και με ένα πιρούνι, αν θέλουμε να νιώθουμε και μεγαλύτερα κομματάκια φρούτου.

 

Κέικ Σοκολάτα- Μπανάνα
Write a review
Print
Ingredients
  1. 250 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  2. 70 γρ άγλυκο κακάο
  3. 400 γρ κρυσταλλική ζάχαρη
  4. 1 & 1/2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ
  5. 1 & 1/2 κουταλάκια γλυκού μαγειρική σόδα
  6. 1/2 κουταλάκι γλυκού αλάτι
  7. 2 μεγάλα αυγά
  8. 1 κούπα μπανάνα ώριμη πολτοποιημένη
  9. 1 κούπα καρύδι τριμμένο
  10. 1/2 κούπα ζεστό νερό
  11. 1 κούπα γάλα
  12. 1/2 κούπα καλαμποκέλαιο
  13. 1 κουταλιά σούπας κανέλα σκόνη
  14. 1 βανίλια
  15. 250 gr κουβερτούρα (ganache)
  16. 200 ml κρέμα γάλακτος (ganache)
  17. 1 κουταλιά σούπας (14 gr) βούτυρο ή μαργαρίνη (ganache)
Instructions
  1. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με ένα μίξερ το λάδι, τα αυγά και την ζάχαρη για 2-3 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το χλιαρό μείγμα γάλα- νερό και τον πουρέ μπανάνας.
  3. Έπειτα προσθέτουμε το τριμμένο καρύδι και λίγο λίγο το μείγμα αλεύρι, κακάο, μπέικιν πάουντερ, μαγειρική σόδα, κανέλα, βανίλια, αλάτι.
  4. Αδειάζουμε το μείγμα μας σε μια μεγάλη φόρμα για κέικ βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με κακάο.
  5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40- 45 λεπτά. Με ένα μαχαιράκι ελέγχουμε αν έχει ψηθεί το κέικ μας.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει το κέικ πριν το ξεφορμάρουμε. Σε ένα κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει βράση αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια. Αναδεύουμε με έναν αυγοδάρτη και προσθέτουμε και το βούτυρο. Βάζουμε την κρέμα σε ένα μπολ και την βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα για να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Την χτυπάμε στο μίξερ για 2 λεπτά.
  7. Με μια σπάτουλα ή ένα κουτάλι, απλώνουμε την ganache στο κέικ.
Notes
  1. Επειδή τα υλικά είναι αρκετά, θα συμβουλεύαμε να τα συγκεντρώσετε εξ αρχής ώστε να μην παραλείψετε κάποιο.
  2. Εμείς χρησιμοποιήσαμε 200 γρ απλή κρυσταλλική ζάχαρη και 200 γρ ανοιχτή καστανή ζάχαρη.
  3. Αν δεν έχουμε φόρμα κέικ ή αυτή που έχουμε είναι μικρή, ψήνουμε το κέικ μας σε ορθογώνιο ταψί 30 x 20 εκ για 35- 40 λεπτά.
  4. Η κανέλα και τα καρύδια είναι προαιρετικά, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι κάνουν τη διαφορά.
  5. Όσο πιο ώριμη είναι η μπανάνα, τόσο πιο αρωματικό θα είναι το αποτέλεσμα.
  6. Την μπανάνα μπορούμε να την πολτοποιήσουμε και με ένα πιρούνι, αν θέλουμε να νιώθουμε και μεγαλύτερα κομματάκια φρούτου.
Ξύλινο Κουτάλι https://ksylinokoutali.gr/
ChRiStiNa: