Ραβανί Νηστίσιμο – Λαδοραβανί Αιτωλοακαρνανίας

Ραβανί Νηστίσιμο – Λαδοραβανί Αιτωλοακαρνανίας

Ραβανί Νηστίσιμο

Ετούτο το ραβανί δεν έχει σχέση με το κλασικό ραβανί με τα αβγά και το σιρόπι. Ετούτο είναι νηστίσιμο και μοιάζει κατά κάποιο τρόπο με χαλβά σιμιγδαλένιο “φούρνου”. Είναι παραδοσιακή συνταγή της Αιτωλοακαρνανίας και τα υλικά διαφοροποιούνται λίγο από περιοχή σε περιοχή. Μέρος της ζάχαρης αντικαθίσταται με μέλι, όπως και μέρος του σιμιγδαλιού με αλεύρι ή φτιάχνουν ραβανί χρησιμοποιώντας μόνο αλεύρι.

Ραβανί: Το Νηστίσιμο Γλυκό των Παιδικών Χρόνων

Γυρνώντας πίσω στα παιδικά μου χρόνια αυτό το γλυκό αναγνώριζα ως ραβανί. Ως παιδί και τώρα ως ενήλικας, έχω ταυτίσει αυτό το απλό γλυκό με την Σαρακοστή. Την Μεγάλη Εβδομάδα πάντα υπάρχει ραβανί στο σπίτι για την οικογένεια για τις λιγούρες και ως κέρασμα για τους επισκέπτες.

Η συγκεκριμένη συνταγή είναι αυτή που χρησιμοποιούσε η γιαγιά μου και μετέπειτα η μητέρα μου. Τα υλικά είναι απλά και υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Σιμιγδάλι, ζάχαρη, ελαιόλαδο, νερό, πορτοκάλι, λεμόνι σε όμορφες αναλογίες. Λίγη ζάχαρη ακόμη και κανέλα για πασπάλισμα. Το αποτέλεσμα; Ένα γλυκάκι αφράτο, που σκορπάει στο στόμα. Πλούσιο σε αρώματα, ξεγελάει με την απλότητα των υλικών του.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, και τις βανίλιες.

Ραβανί Νηστίσιμο - Διαδικασία 1Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει βράση. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
Ραβανί Νηστίσιμο - Διαδικασία 2Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το μείγμα.
Ραβανί Νηστίσιμο - Διαδικασία 3Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με μια κουτάλα για 3- 4 λεπτά το μείγμα μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Ραβανί Νηστίσιμο - Διαδικασία 4Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί (30 x 40) λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι. Λειαίνουμε την επιφάνεια και με ένα μαχαίρι το χαράσσουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού. Το χαράσσουμε πρώτα κάθετα σχηματίζοντας λωρίδες και έπειτα διαγώνια για να σχηματίσουμε ρόμβους.

Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα παντού. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Ραβανί ΝηστίσιμοΣε ένα μπολάκι ετοιμάζουμε την κανελοζάχαρη (αναμειγνύουμε 5-6 κουταλιές σούπας ζάχαρη με 1-2 κουταλιές σούπας κανέλα) και πασπαλίζουμε το ραβανί να πάει παντού.
Ραβανί ΝηστίσιμοΑφήνουμε το ραβανί να κρυώσει εντελώς, το κόβουμε και σερβίρουμε.

Ραβανί Νηστίσιμο

 

Ραβανί Νηστίσιμο
Write a review
Print
Ingredients
  1. 500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
  2. 500 γρ σιμιγδάλι ψιλό
  3. 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  4. 4 ποτήρια (νερού) νερό
  5. 2 ποτήρια (νερού) λάδι (ελαιόλαδο)
  6. 2- 3 κάψουλες βανίλιας
  7. 1 πορτοκάλι ακέρωτο (ξύσμα και χυμό)
  8. 1 λεμόνι ακέρωτο (ξύσμα και χυμό)
  9. κανελοζάχαρη (κανέλα- ζάχαρη) για το πασπάλισμα
Instructions
  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, και τις βανίλιες.
  2. Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.
  3. Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει βράση.
  4. Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το μείγμα.
  5. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με μια κουτάλα για 3- 4 λεπτά το μείγμα μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
  6. Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί (30 x 40) λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι.
  7. Λειαίνουμε την επιφάνεια και με ένα μαχαίρι το χαράσσουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού.
  8. Το χαράσσουμε πρώτα κάθετα σχηματίζοντας λωρίδες και έπειτα διαγώνια για να σχηματίσουμε ρόμβους.
  9. Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα παντού.
  10. Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  11. Σε ένα μπολάκι ετοιμάζουμε την κανελοζάχαρη (αναμειγνύουμε 5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με 1-2 κουταλιές σούπας κανέλα) και πασπαλίζουμε το ραβανί να πάει παντού.
  12. Αφήνουμε το ραβανί να κρυώσει εντελώς, το κόβουμε και σερβίρουμε.
Ξύλινο Κουτάλι http://ksylinokoutali.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*