Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο

Καλές Απόκριες σε όλους!

Διανύουμε την εβδομάδα της Τυρινής, δηλαδή την εβδομάδα πριν την Κυριακή της Τυρινής (Κυριακή της Τρανής Αποκριάς όπως έχει επικρατήσει να την ονομάζουμε). Κατά την εβδομάδα αυτή, σύμφωνα με την παράδοση, εξαφανίζονταν τα κρεατικά από το καθημερινό τραπέζι. Την θέση τους έπαιρναν κάθε είδους γαλακτοκομικό προϊόν, γαλατόπιτες αλμυρές και γλυκές, ανάμεσά τους και το γαλακτομπούρεκο. Έτσι προετοιμάζονταν όλοι για την νηστεία της μεγάλης σαρακοστής. Όλα αυτά λίγο πολύ στις μέρες μας έχουν εκλείψει. Ίσως καμιά γιαγιά σε κανένα χωριουδάκι να κρατάει ακόμα τα έθιμα.

Ωστόσο, είναι μια πολύ καλή αφορμή να απολαύσουμε ένα τόσο γευστικό, μυρωδάτο και παραδοσιακό γλυκό του ταψιού με την βελούδινη κρέμα, το βουτυράτο φύλλο και το παχύ σιρόπι.

Ξεκινάμε από το σιρόπι, το οποίο θα πρέπει να κρύο για να σιροπιάσουμε το γαλακτομπούρεκο τη στιγμή που θα το βγάλουμε καυτό από το φούρνο για να παραμείνει τραγανό το φύλλο. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη, το χυμό λεμόνι, τις φλούδες και την κανέλα. Από την στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι, βράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά.

IMG_3151Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη και ξεκινάμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το ξύσμα. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου να δέσει η κρέμα μας. Όταν δέσει προσθέτουμε τα 50 γρ από το βούτυρο και αναδεύουμε μέχρι να λιώσει πλήρως.

IMG_3165Την αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα. Χωρίζουμε τα αυγά μας σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους. Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα των αυγών στην κρέμα ενσωματώνοντας το κυκλικές κινήσεις.

IMG_3169Η κρέμα μας στο τέλος θα έχει αφρατέψει πολύ και θα είναι εξαιρετικά μυρωδάτη. Την αφήνουμε την άκρη και ξεκινάμε το στρώσιμο των φύλλων στο ταψί μας.

IMG_3171Έχουμε λιώσει το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην το κάψουμε. Ξεκινάμε αλείφοντας την βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. Απλώνουμε ακτινωτά τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας τα καλά και στις γωνίες και στα τοιχώματα. Προσθέτουμε την κρέμα και ξεκινάμε να γυρνάμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην κρέμα βουτυρώνοντας κάθε φορά.

IMG_3178Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω. Συνεχίζουμε με την τοποθέτηση και των υπόλοιπων φύλλων, βουτυρώνοντας τα. Κόβουμε λίγο τα φύλλα γύρω γύρω και τα γυρνάμε με προσοχή στις άκρες. Χαράσσουμε σε κομμάτια την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκο με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα ξυράφι, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τα κάτω φύλλα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τα χαραγμένα σημεία και τα τοιχώματα και τις γωνιές. Τέλος καταβρέχουμε με λίγο νερό το γαλακτομπούρεκο και το ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 170 βαθμούς στην μεσαία προς χαμηλή θέση του φούρνου μέχρι να πάρει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.

IMG_3181Σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο καυτό μόλις το βγάλουμε από το φούρνο με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε 3 ώρες στο ταψί να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.

IMG_3193

Αφού κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

IMG_3200

 

Γαλακτομπούρεκο
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 πακέτο φύλλο κρούστας (450 γρ)
  2. 250 γρ βούτυρο τύπου Κέρκυρας (τα 200 γρ για το αλλειμα των φύλλων)
  3. 1 λίτρο φρέσκο γάλα πλήρες (για την κρέμα)
  4. 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική (για την κρέμα)
  5. 1 φλυτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό (για την κρέμα)
  6. 5 αυγά (για την κρέμα)
  7. 2 κάψουλες βανίλιας (για την κρέμα)
  8. ξύσμα από 1 πορτοκάλι (για την κρέμα)
  9. 50 γρ βούτυρο τύπου Κέρκυρας (για την κρέμα)
  10. 4 φλυτζάνια τσαγιού νερό (για το σιρόπι)
  11. 4 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική (για το σιρόπι)
  12. φλούδα από 1 πορτοκάλι (για το σιρόπι)
  13. φλούδα από 1/2 λεμόνι (για το σιρόπι)
  14. 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι (για το σιρόπι)
  15. 1 ξυλάκι κανέλας (για το σιρόπι)
Instructions
  1. Ξεκινάμε από το σιρόπι, το οποίο θα πρέπει να κρύο για να σιροπιάσουμε το γαλακτομπούρεκο τη στιγμή που θα το βγάλουμε καυτό από το φούρνο για να παραμείνει τραγανό το φύλλο. Τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη, το χυμό λεμόνι, τις φλούδες και την κανέλα. Από την στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι, βράζουμε για 5 λεπτά και αποσύρουμε από την φωτιά.
  2. Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη και ξεκινάμε την κρέμα. Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε το γάλα, τη ζάχαρη, το σιμιγδάλι, τις βανίλιες και το ξύσμα. Το ζεσταίνουμε σε μέτρια θερμοκρασία και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα έως ότου να δέσει η κρέμα μας. Όταν δέσει προσθέτουμε τα 50 γρ από το βούτυρο και αναδεύουμε μέχρι να λιώσει πλήρως.
  3. Την αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα. Χωρίζουμε τα αυγά μας σε κρόκους και ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους. Προσθέτουμε λίγο λίγο το μείγμα των αυγών στην κρέμα ενσωματώνοντας το κυκλικές κινήσεις.
  4. Η κρέμα μας στο τέλος θα έχει αφρατέψει πολύ και θα είναι εξαιρετικά μυρωδάτη. Την αφήνουμε την άκρη και ξεκινάμε το στρώσιμο των φύλλων στο ταψί μας.
  5. Έχουμε λιώσει το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην το κάψουμε. Ξεκινάμε αλείφοντας την βάση και τα τοιχώματα του ταψιού. Απλώνουμε ακτινωτά τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας τα καλά και στις γωνίες και στα τοιχώματα. Προσθέτουμε την κρέμα και ξεκινάμε να γυρνάμε τα περισσεύματα των φύλλων πάνω στην κρέμα βουτυρώνοντας κάθε φορά.
  6. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 170 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω. Συνεχίζουμε με την τοποθέτηση και των υπόλοιπων φύλλων, βουτυρώνοντας τα. Κόβουμε λίγο τα φύλλα γύρω γύρω και τα γυρνάμε με προσοχή στις άκρες. Χαράσσουμε σε κομμάτια την επιφάνεια του γαλακτομπούρεκο με ένα κοφτερό μαχαίρι ή ένα ξυράφι, προσέχοντας να μην τρυπήσουμε τα κάτω φύλλα. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο τα χαραγμένα σημεία και τα τοιχώματα και τις γωνιές. Τέλος καταβρέχουμε με λίγο νερό το γαλακτομπούρεκο και το ψήνουμε για 50 λεπτά περίπου στους 170 βαθμούς στην μεσαία προς χαμηλή θέση του φούρνου μέχρι να πάρει ένα ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα.
  7. Σιροπιάζουμε το γαλακτομπούρεκο καυτό μόλις το βγάλουμε από το φούρνο με το κρύο σιρόπι. Το αφήνουμε 3 ώρες στο ταψί να κρυώσει και να τραβήξει το σιρόπι.
  8. Αφού κρυώσει, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Ξύλινο Κουτάλι http://ksylinokoutali.gr/