Πλεκτή Λουκανικόπιτα με Σφολιάτα

Πλεκτή Λουκανικόπιτα με Σφολιάτα

Το ιδιαίτερο και εντυπωσιακό σε αυτή την συνταγή είναι το πλέξιμο και το περίτεχνο αποτέλεσμα που δίνει στην πίτα σας.

Για να ξεπαγώσουμε το φύλλο, το αφήνουμε 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε επίσης να κατεβάσουμε το φύλλο από το προηγούμενο βράδυ στην συντήρηση.

Απλώνουμε το φύλλο σε μεγάλο ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόχαρτο. Χωρίζουμε νοητά την σφολιάτα σε 3 μέρη. Χαράσσουμε με κοφτερό μαχαίρι τις 2 άκρες σε λωρίδες.
Πλεκτή Λουκανικόπιτα 2 Αλείφουμε με μουστάρδα το μεσαίο κομμάτι της σφολιάτας και απλώνουμε το 1/3 του τυριού.
Πλεκτή Λουκανικόπιτα 3 Προσθέτουμε κατά μήκος τα λουκάνικα, την πιπεριά, την ντομάτα, πιπέρι και πάπρικα.
Πλεκτή Λουκανικόπιτα 4 Απλώνουμε και το υπόλοιπο τυρί.
Πλεκτή Λουκανικόπιτα 5 Ξεκινάμε το πλέξιμο. Παίρνουμε από τις 2 πλευρές εναλλάξ λωρίδες σφολιάτες και τις πλέκουμε όπως πλέκουμε μια πλεξίδα.
Πλεκτή Λουκανικόπιτα 6 Το αποτέλεσμα θα δείχνει κάπως έτσι.
Πλεκτή Λουκανικόπιτα 7 Αλείφουμε με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Πλεκτή Λουκανικόπιτα 8 Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200o βαθμούς αντιστάσεις για 35- 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ένα ωραίο χρώμα. Με ένα 1 φύλλο σφολιάτας βγαίνουν 6 μερίδες.
Πλεκτή Λουκανικόπιτα 9

Λίγα μυστικά ακόμα…

  • Τον τρόπο αυτό κλεισίματος της σφολιάτας μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με οποιαδήποτε γέμιση. Π.χ. κοτόπιτα, σπανακόπιτα,…
  • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε στην σφολιάτα με ζύμη για πίτσα. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πλεκτό γεμιστό ψωμί ή σε ατομικές μερίδες θα είναι σαν καλτσόνε.
    Πλεκτή Λουκανικόπιτα Τελικό Αποτέλεσμα 2

 

Πλεκτή Λουκανικόπιτα
Write a review
Print
Ingredients
  1. 1 φύλλο σφολιάτας
  2. 3- 4 λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης ψιλοκομμένα
  3. 300 gr τυρί gouda τριμμένο
  4. 1 πράσινη πιπεριά σε κυβάκια
  5. 1 ντομάτα σε κυβάκια
  6. μουστάρδα
  7. πιπέρι - πάπρικα
  8. σουσάμι για πασπάλισμα
  9. λίγο γάλα
Instructions
  1. Για να ξεπαγώσουμε το φύλλο, το αφήνουμε 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε επίσης να κατεβάσουμε το φύλλο από το προηγούμενο βράδυ στην συντήρηση.
  2. Απλώνουμε το φύλλο σε μεγάλο ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόχαρτο. Χωρίζουμε νοητά την σφολιάτα σε 3 μέρη. Χαράσσουμε με κοφτερό μαχαίρι τις 2 άκρες σε λωρίδες.
  3. Αλείφουμε με μουστάρδα το μεσαίο κομμάτι της σφολιάτας και απλώνουμε το 1/3 του τυριού.
  4. Προσθέτουμε κατά μήκος τα λουκάνικα, την πιπεριά, την ντομάτα, πιπέρι και πάπρικα. Απλώνουμε και το υπόλοιπο τυρί.
  5. Ξεκινάμε το πλέξιμο. Παίρνουμε από τις 2 πλευρές εναλλάξ λωρίδες σφολιάτες και τις πλέκουμε όπως πλέκουμε μια πλεξίδα.
  6. Αλείφουμε με λίγο γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200o βαθμούς αντιστάσεις για 35- 40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Notes
  1. Τον τρόπο αυτό κλεισίματος της σφολιάτας μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε με οποιαδήποτε γέμιση. Π.χ. κοτόπιτα, σπανακόπιτα,…
  2. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε στην σφολιάτα με ζύμη για πίτσα. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα πλεκτό γεμιστό ψωμί ή σε ατομικές μερίδες θα είναι σαν καλτσόνε.
Ξύλινο Κουτάλι http://ksylinokoutali.gr/